Нерідко жінки під час відвідування гінеколога скаржаться на порушення менструального циклу, на безпліддя без видимих фізіологічних причин і за постійного статевого життя. Серед скарг може бути згадка підвищеної жирності шкіри, випадіння волосся на голові та появи його на обличчі, грудях. Усі ці ознаки дають лікарю підставу запідозрити гормональний дисбаланс. Але гіперандрогенія - це не тільки високий рівень чоловічих гормонів у жіночому організмі. У разі підвищеної чутливості окремих органів жінки до андрогенів також розвивається захворювання, яке позначається на зовнішньому вигляді, самопочутті пацієнтки.

Важливо: Завдання лікаря провести дослідження, які підтвердять або спростують припущення, а в разі позитивного результату виявити причину розвитку хвороби та призначити лікування.

Зупинимося докладніше на причинах, які спричиняє зростання вироблення й активність чоловічих гормонів у жіночому організмі, а також на наслідках такого явища.

Що таке гіперандрогенія у жінок?

Хвороба, яка отримала назву "гіперандрогенія", розвивається на тлі надлишку андрогенів та їхнього впливу на органи. Гормони андрогени у жінок у певному обсязі виділяються наднирковими залозами. Вони беруть участь у регуляції обміну речовин. А ще один з андрогенів, тестостерон, є попередником жіночого статевого гормону - естрадіолу.

Норма андрогенів у жінок 0.2-2.7 нмоль/л. Для порівняння - у чоловіків віком 18-50 років цей показник дорівнює 8.64-29 нмоль/л. І коли концентрація андрогенів у крові жінки занадто висока, удар на себе приймають органи-мішені.

Цікава інформація: У чоловічому організмі левова частка андрогенів виробляється сім'яниками. І лише невелика їх частина синтезується наднирковими залозами. У жінок, навпаки, яєчники виробляють у невеликій кількості андростендіон і тестостерон. А чоловічі гормони дегідроепіандростерон і дегідроепіандростерон-сульфат у представниць прекрасної статі виробляються наднирковими залозами.

Причини гіперандрогенії у жінок

Причини гіперандрогенії у жінок можуть критися в неправильній роботі надниркових залоз або яєчників. Також трапляється гіперандрогенія змішаного генезу. Ділять захворювання на первинну форму і ту, яка розвинулася через порушення роботи гіпофіза. Розрізняють спадкову та набуту патологію. Будь-який із видів хвороби пов'язаний із порушенням гормонального балансу. Часто провокують гіперандрогенію:

  • синдром Іценка-Кушинга;
  • генетичні дефекти, що проявляються збоєм у роботі кори надниркових залоз;
  • кісти яєчників можуть призвести до того, що андрогени будуть вироблятися в надлишку;
  • надниркова гіперандрогенія часто спричинена пухлинними процесами;
  • серед інших чинників - ендокринні патології, нервова анорексія, ожиріння.

У кожному з випадків захворювання розвивається, якщо чоловічий гормон виробляється занадто активно. Ба більше, при новоутвореннях він продукується безпосередньо клітинами пухлини. Саме через різноманітність причин розвитку аномалії дуже важливо виявити, що в конкретному клінічному випадку змушує чоловічі гормони вироблятися у великій кількості. Від цього залежить протокол лікування та його ефективність.

Види патології

У гінекології розрізняють два основні види жіночої гіперандрогенії:

  • Абсолютна гіперандрогенія передбачає надлишок андрогенів у крові. Проблема, найчастіше, розвивається на тлі полікістозних яєчників, неправильної роботи гіпофіза, зростання пухлин у надниркових залозах і яєчниках.
  • Відносна гіперандрогенія розвивається, якщо концентрація чоловічих гормонів перебуває в межах норми, але їхня активність і вплив на окремі органи посилено. Органами-мішенями стають яєчники, сальні залози, волосяні фолікули.

Гіперандрогенія у жінок: симптоми

Основні симптоми гіперандрогенії вже згадувалися вище. Це:

  • порушення менструального циклу;
  • жирна шкіра, лупа, випадіння волосся;
  • підвищений ріст волосся на обличчі, грудях, руках;
  • пригнічується гормон прогестерон, що призводить до безпліддя і переривання вагітності.

У жінок із високим рівнем чоловічих гормонів, що зберігається тривалий час, спостерігається огрубіння голосу, формування чоловічого типу фігури, набуття чоловічих рис.

Підвищена активність андрогенних гормонів призводить до перепадів настрою, агресивності, розвитку артеріальної гіпертензії та атеросклерозу. Особливо помітні симптоми за абсолютної гіперандрогенії, спричиненої пухлинами надниркових залоз.

Гіперандрогенія: діагностика

Діагностика гіперандрогенії складається з етапів. Результати кожного етапу визначають необхідність наступних досліджень. Це зумовлено різноманітністю причин, що спричиняють хворобу, та взаємозв'язком органів і систем організму.

Спочатку проводиться візуальний огляд та оцінка клінічних проявів. Далі проводять УЗД органів малого таза та надниркових залоз. На наступному етапі для визначення рівня гормонів і причин їх підвищення рекомендований лабораторний аналіз крові, сечі.

Якщо за результатами тестів виявлено високий рівень пролактину, призначається МРТ головного мозку. Обстеження може показати пухлину гіпофіза. Також може бути рекомендовано ретельне дослідження щитоподібної залози.

Факти про андрогени

  • Чоловічі гормони є в організмі чоловіків і жінок у різній кількості.
  • Збільшення їхньої кількості або агресивність у жінок призводить до серйозних проблем зі здоров'ям.
  • Виявити гормональний дисбаланс дає змогу тільки специфічний аналіз.
  • Приводом для здачі аналізу є такі симптоми - порушення менструального циклу, викидні та безпліддя, виявлені пухлини яєчників або надниркових залоз, активний ріст волосся в жінки на обличчі, сальна шкіра.
  • Здавати аналізи потрібно в певну фазу менструального циклу, тому приймати рішення про обстеження самостійно не варто. Відвідайте лікаря гінеколога-ендокринолога. Він розповість про тест і його необхідність у вашому випадку детальніше.

Гіперандрогенія: лікування

Лікування гіперандрогенії у жінок спрямоване на усунення причин гормонального дисбалансу:

  • Якщо хвороба спричинена ендокринними розладами, часто проводять терапію, спрямовану на нормалізацію роботи печінки і щитовидної залози.
  • Якщо діагностовано гіперандрогенію надниркових залоз пухлинного характеру, може знадобитися операція з видалення новоутворення, оскільки саме воно відповідає за високий рівень андрогенів. Це ж стосується хвороби, яку спричинили пухлини яєчників.
  • У разі збоїв у роботі гіпофіза лікування призначається з урахуванням причин, які спричинили проблему. Наприклад, якщо це пухлина, рекомендовано її видалення.

 

Захворювання потрібно лікувати комплексно. Важливо відновити рівень чоловічих гормонів, тому призначається гормональна компенсувальна терапія. Рекомендована корекція способу життя.

Результатом лікування має стати відновлення гормонального фону, безперебійна робота репродуктивної функції. Окрему увагу приділяють естетичній корекції зовнішніх проявів гіперандрогенії.

Переваги діагностики в МЦ "Перша Мамологія"

Спеціалізований медичний центр "Перша Мамологія" в Харкові небезпідставно пишається висококваліфікованими лікарями та сучасним діагностичним обладнанням. Ми використовуємо в роботі сучасні технології, протоколи діагностики та виявлення причин гіперандрогенії у жінок. В одній клініці наші пацієнтки можуть пройти діагностику та отримати консультацію лікаря. Ми докладаємо всіх зусиль для комплексного збереження здоров'я наших відвідувачок.

Наші пацієнтки запитують

Що таке спадкова гіперандрогенія?

Схильність до розвитку захворювання може передаватися у спадок. Як правило, батьки передають дітям неповноцінну роботу гіпофіза, дисфункцію кори надниркових залоз.

Мені діагностували гіперандрогенію і призначили гормональну терапію. Чи буду я довічно приймати гормони?

Без усунення причин захворювання воно буде повертатися. А гормональна терапія дає змогу лише усунути дисбаланс гормонів. Тому важливий комплексний підхід. Рекомендуємо звернутися в "Першу Мамологію" для повторної діагностики та корекції лікування.

Чи можна завагітніти при гіперандрогенії?

Вагітність при цьому захворюванні можлива, проте високий ризик викидня та інших ускладнень. Тому рекомендується спочатку пройти діагностику і лікування, і лише потім планувати народження дитини. Якщо ж вагітність уже настала, важливо обов'язково отримати консультацію ендокринолога.

У чому полягає комплексний підхід до лікування захворювання?

Сучасні протоколи лікування передбачають одночасний вплив на причину розвитку захворювання, усунення наслідків гормонального дисбалансу.